Genel İşletme(G129)
Ders Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Teori | Uygulama | Lab | Kredisi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
G129 | Genel İşletme | 1 | 3 | 0 | 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul | |
Derse Kabul Koşulları |
Dersin Dili | Fransızca |
Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans |
Dersi Veren(ler) | Belgin BAHAR belginkaygan@gmail.com (Email) |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin Fransızca olarak temel işletme bilgilerini öğrenmesi amaçlanmaktadır. |
İçerik |
1. Hafta: İşletme biliminin temel kavramları 2. Hafta: İşletmenin çevresi 3. Hafta: Yönetim, yöneticiler ve girişimciler 4. Hafta: İşletme türleri 5. Hafta: Yönetim biliminin tarihi 6. Hafta: Yönetimin işlevleri 7. Hafta: VİZE 8. Hafta: İşletmelerde insan kaynakları yönetimi 9. Hafta: İşletmelerde muhasebe ve finans yönetimi 10. Hafta: İşletmelerde üretim yönetimi 11. Hafta: İşletmelerde pazarlama yönetimi 12. Hafta: İşletmelerde sosyal sorumluluk 13. Hafta: İşletme etiği 14. Hafta: FİNAL |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğrenci bu ders sonunda: 1.Temel işletme bilgilerine Fransızca sahip olacaktır. 2.İşletme ile ilgili alanlarda Fransızca diline hakim olup kullanabilecektir. 3. İşletmelerin yapısını kavrayabilecektir. 4. İşletmenin işleyişini ve farklı fonksiyonlarını kavrayabilecektir. 5. işletmelerin ekonomi içerisindeki yerini ve önemini anlayacaktır. |
Öğretim Yöntemleri | |
Kaynaklar |
Tamer Koçel, İşletme Yöneticiliği, Beta Yayınevi Kadri Mirze, İşletme, Literatür Yayıncılık, 2010 Gagnon, Savard, Carrier, Decoste, L'entreprise: Vision Globale et Mondialisation, Chenelière Éducation, 2005 |
Teori Konu Başlıkları
Hafta | Konu Başlıkları |
---|---|
1 | İşletme biliminin temel kavramları |
2 | İşletmenin çevresi |
3 | Yönetim, yöneticiler ve girişimciler |
4 | İşletme türleri |
5 | Küreselleşme ve işletmeler |
6 | Yönetimin işlevleri |
7 | VİZE |
8 | İşletmelerde insan kaynakları yönetimi |
9 | İşletmelerde muhasebe ve finans yönetimi |
10 | İşletmelerde üretim yönetimi |
11 | İşletmelerde pazarlama yönetimi |
12 | İşletmelerde sosyal sorumluluk |
13 | İşletme etiği |
14 | FİNAL |
Uygulama Konu Başlıkları
Hafta | Konu Başlıkları |
---|
Başarı Notuna Etki Oranları
Sayı | Katkı Payı | |
---|---|---|
Yarıyıl içi çalışmaların başarı notuna katkısı | 1 | 40 |
Yarıyıl sonu çalışmaların başarı notuna katkısı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları
Sayı | Katkı Payı | |
---|---|---|
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 0 | 0 |
Arasınavlar (Hazırlık Süresi Dahil) | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Diğer Uygulamalar | 0 | 0 |
Kısa Sınavlar | 0 | 0 |
Dönem Ödevi / Projesi | 0 | 0 |
Portfolyo Çalışmaları | 0 | 0 |
Raporlar | 0 | 0 |
Öğrenme Günlükleri | 0 | 0 |
Bitirme Tezi/Projesi | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 |
Toplam | 0 | 0 |
Numara | Program Yeterlilikleri | Puan | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | İşletmelerin üretim yönetimi ve pazarlama, yönetim, muhasebe ve finans fonksiyonlarına ilişkin ileri düzeyde bilgi birikimi; bu bilgi birikimini uygulama becerisi. | X | ||||
2 | İş hayatı ile ilgili hukuk, ekonomi, sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji ve sayısal yöntemler gibi bilimsel alanlar hakkında temel kavramsal bilgi birikimi. | X | ||||
3 | Takımlarda etkin bir biçimde çalışma becerisi; alanına ilişkin sahip olduğu bilgileri ekip arkadaşlarına aktarma becerisi. | X | ||||
4 | Alanına ilişkin sahip olduğu bilgileri kullanarak elindeki verileri analiz etme, yorumlama, karşılaşılan sorunları tanımlama ve bunlara uygun çözüm önerileri getirme, gerektiğinde bilimsel bir şekilde bu önerileri savunma becerisi. | X | ||||
5 | Pazar ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ve riskleri hesaplayarak görev aldığı işletme veya kurumun amaç ve hedeflerini belirleme yetkinliği; girişimcilikte bulunma ve bir işletmeyi kurup yönetme becerisi. | X | ||||
6 | Mesleki bilgi ve becerisini sürekli güncelleme bilinci; değişime ve yeniliğe uyum sağlama becerisi; sahip olduğu bilgileri eleştirel olarak değerlendirme becerisi. | X | ||||
7 | İş hayatı için gerekli bilgi-iletişim teknolojileri hakkında temel bilgi; temel ofis programlarını ileri düzeyde kullanma becerisi; verileri bilgisayar ortamında işleme ve raporlama becerisi. | X | ||||
8 | İngilizce ve Fransızca dillerinde, alanındaki güncel bilgileri izleme ve paydaşlarla yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi. | X | ||||
9 | Rekabet ve pazar dinamiklerini, örgütsel ve küresel faktörleri ve bilimsel yöntemleri göz önünde bulundurarak araştırma ve çalışmalar yapma becerisi; projelere katkı sağlama, projelerde sorumluluk üstlenme, yenilikçi ve etkin kararlar alma yetkinliği. | X | ||||
10 | Diğer sosyal bilimler alanları ile de ilişki kurarak yönetsel sorunlara yaratıcı çözümler üretecek stratejiler geliştirme ve sorumluluk alma becerisi. | X | ||||
11 | İş hayatında etik değerler çerçevesinde karar alma ve hareket etme bilinci. | X | ||||
12 | Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri (sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kültürel değerler, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, vb.) ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | X |
Etkinlikler | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma Süresi | 12 | 3 | 36 |
Ödevler | 10 | 2 | 20 |
Arasınavlar (Hazırlık Süresi Dahil) | 1 | 9 | 9 |
Yarıyıl Sonu Sınavı (Hazırlık Süresi Dahil) | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü | 121 | ||
Toplam İş Yükü / 25 | 4.84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |