Siyaset Bilimi Lisans Programı

Siyaset Bilimi Alanında Özel Konular I(SP411)

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS
SP411 Siyaset Bilimi Alanında Özel Konular I 5 3 3 0 3 5
Ön Koşul
Derse Kabul Koşulları
Dersin Dili Fransızca
Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans
Dersi Veren(ler) Cemil YILDIZCAN cemilyildizcan@gmail.com (Email)
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı SP411: Siyaset Bilimi Alanında Özel Konular - I
Dersin Teması: Mekânlar ve Yerler

Bu derste öğrenci açısından şunlar hedeflenmektedir:

• Pürüzsüz bir yazı becerisi adına eleştirel okuma becerisinin geliştirilmesi
• Akademik alanda fikir üretme, argüman/önerme üretme, taslak yazma, düzelti yapma gibi akademik metinler için elzem becerilerin geliştirilmesi
• Çeşitli türde akademik metin yapılarıyla tanışıklık sağlama
• Akademik yazının mikro ve makro ölçekte birimlerini ve yapısını çözümleme ve üretme
• Kaynak bulma, yorumlama ve yazılarınızda bunlara yer verme kurallarına ve tekniklerine aşina olma.
İçerik Bu ders siyasal/sosyal bilimler alanında araştırma ve yazma pratiğini geliştirmek isteyen öğrenciler için tasarlanmış ileri seviyede bir akademik yazı dersidir. Bu derste öğrenciler siyasal/sosyal bilimler alanında eleştirel okuma ve yazma becerisini geliştirmektedir. Öğrenciler dönem boyunca geniş bir araştırma alanına sahip “mekân ve yer” teması çerçevesinde kendi seçtikleri bir konuda aşama aşama geliştirecekleri bir araştırma projesi yürütecekler. Bu projenin aşamaları, akademik nitelikli bir argümanın/önermenin geliştirilmesi, yazılı ve görsel kaynakları elde etme, çözümleme ve yorumlama becerisinin geliştirilmesi ve nihayetinde orijinal bir argümanın akademik bir makale formunda biçimlendirilmesi şeklindedir.
Bu dersin tematik odağı çeşitli türden mekânların ve yerlerin siyasal/sosyal bilimler çerçevesinde incelenmesidir. Anıt, müze, şehrin çeşitli veçheleri, AVM’ler, stadyum, turistik mekânlar, iç mekânlar, sokaklar, parklar, sanal mekanlar gibi mekan türlerini bu mekanların sosyal, kültürel, politik ve estetik önemleri açısından incelemekteyiz. Bu derste öğrenciler siyasal/sosyal bilimsel araçları ve yöntemleri kullanarak “mekân” temalı okumalar yapmakta, haftalık okumalara dair raporlarını [response paper] (1-2 sayfa) üretmekte ve bu okumaların sonucunda kendi bağımsız araştırma konularını, bu konudaki argümanlarını ve kaynaklarını belirleyerek bir makale [final paper] (8-12 sayfa, çift satır aralığı) üretmektedir.
Dersin Öğrenme Çıktıları Çeşitli türden akademik metinlerin yapısını, birimlerini ve amaçlarını teşhis edebilme becerisi; akademik makale yazımı konusunda beceri; açık seçik ve kurallı bir biçimde düşünme ve yazma becerisi; başka metinleri kaynak almanın ve kaynakça hazırlamanın yöntemini ve kurallarını öğrenme; yazılarınızı editöryel bir gözle okuyabilme ve düzelti yapma becerisi.
Öğretim Yöntemleri Ders, öğretim görevlisinin eşliğinde haftalık okumalardan oluşan bir içeriğe dayalı olarak seminer şeklinde yürütülecektir. Öğrenciler mekân, politika, hafıza ve şehir gibi önemli siyasal/sosyal bilim temalarına sahip metinler okuyacak ve tartışacaktır. Öğrencilerin bu metinleri çözümleme, sözlü ve yazılı olarak tartışma ve bunlardan hareketle kendi akademik yazılarını üretme becerilerini geliştirmeye yönelik bir yöntemle işlenecektir.
Kaynaklar Edward W. Soja: “Tarih: Coğrafya: Modernite.” Postmodern Coğrafyalar: Eleştirel Toplumsal Teoride Mekânın Yeniden İleri Sürülmesi. Sel Yayıncılık, 2017.
David Harvey: “Space as a Keyword.” David Harvey: A Critical Reader. Noel Castree, Derek Gregory (ed.). Wiley-Blackwell, 2006
Henri Lefebvre: Mekânın Üretimi. Sel Yayınları. (seçmeler)
Michel Foucault: “Başka Mekânlara Dair”, Özne ve İktidar: Seçme Yazılar: 2. Ayrıntı Yayınları, 2016.
Barney Warf: “From surfaces to networks.” The Spatial Turn: Interdisciplinary perspectives. Routledge, 2008.
Robert Sack: “The societal conception of space.” Geography matters! A Reader. Cambridge University Press, 2012.
Oğuz Işık: “Değişen toplum/mekân kavrayışları: Mekânın politikleşmesi/politikanın mekanlaşması”, Toplum ve Bilim, Sayı 64-65.
Doreen Massey: “Radikal Demokrasiyi Mekân Üzerinden Düşünmek”. Cogito, Güz 2016, “Mekân ve Siyaset” dosyası.
Mustafa Dikeç: “Siyaset Üzerine Düşünme Tarzı Olarak Mekân”. Cogito, Güz 2016, “Mekân ve Siyaset” dosyası.
Martin Jones, Rhys Jones and Michael Woods : “Power, space and ‘political geography’”. An Introduction To Political Geography: Space, Place and Politics. Routledge, 2004.
Biray Kolluoğlu: “İstanbul’da Mekân ve Siyaset. Sunuş: Şehre Gören Gözlerle Bakmak”. Yeni İstanbul Çalışmaları: Sınırlar, Mücadeleler, Açılımlar. Metis, 2014.
Marc Auge: Yok-Yerler. Daimon Yayınları, 2017. (seçmeler)
Dolores Hayden: “Sense of place and politics of space.” The Power of Place: Urban Landscapes as Public History. MIT, 1995.
Alexander B. Murphy: “Part 3: Places.” Geography Why It Matters. Polity Press, 2018.
Tülin Vural Arslan: “Alışveriş Merkezleri: Yok-Mekânlar ve Kimliksizlik: Alışveriş Merkezleri Örneğinde Yok-(Çok)-Mekân Olgusu”. Mimar-lık, 347, Mayıs-Haziran 2009.
Cihan Uzunçarşılı Baysal: “3. Havalimanı Projesi: Kuzey Ormanları’na Aerotropolis Kondu.” http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=408&RecID=4140
Georg Simmel: “Metropol ve Zihinsel Hayat.” Bireysellik ve Kültür: Seçme Yazılar. Metis, 2009.
Siegfried Kracauer: “Otel Lobisi”. Kitle Süsü. Metis, 2011.
Henri Lefebvre: Şehir Hakkı. Sel Yayınları. (seçmeler)
Stavros Stavrides: “Çekişmeli Mekânlar Olarak Metropol Sokakları.” Müşterek Mekân: Müşterekler Olarak Şehir. Sel Yayıncılık, 2018.
Neil Smith: “Kentin Mutenalaştırılması.” Kentin Mutenalaştırılması. Yordam, 2015.
Stavrides: “Düşünce-imgeleri ve Şehrin Müşterekler Olarak Temsili.” Müşterek Mekân: Müşterekler Olarak Şehir. Sel Yayıncılık, 2018.
John Reader: “Visions and Opportunities”. Şehirler. YKY, 2007.
Kentleri Savunmak: Mekân, Toplum ve Siyaset Üzerine, Notabene, İstanbul, 2014. (seçmeler)
Nigel Thrift: “Intensities Of Feeling: Towards a Spatial Politics of Affect”. Non-Representational Theory. Routledge, 2007.
Nigel Thrift: “Driving in the City”. Non-Representational Theory. Routledge, 2007.
Mimi Sheller, John Urry: “The City and the Car”. The City Cultures Reader. Routledge, 2000.
Nigel Thrift: “Movement-space: the changing domain of thinking resulting from the development of new kinds of spatial awareness.” Non-Representational Theory. Routledge, 2007.
Stavrides: “Tahrifat Pratikleri: Eşiklerden Yeniden İcat Edilen Müştereklere.” Müşterek Mekân: Müşterekler Olarak Şehir. Sel Yayıncılık, 2018.
Lynda Johnston, Robyn Longhurst: “‘Sex and the City’.” Space, Place, and Sex: Geographies of Sexualities. Rowman & Littlefield Publishers, 2009.
Eric Gordon, Adriana De Souza E Silva: “The Urban Dynamics of Net Localities: How Mobile and Location-Aware Technologies Are Transforming Places”. Mobile Technology and Place, ed. Rowan Wilken and Gerard Goggin. Routledge, 2012.
Anthony Elliott and John Urry: “New technologies, new mobilities” ve “Mobile relationships: Intimacy at-a-distance”. Mobile Lives. Routledge, 2010.
Henry Grabar: “Smartphones and the Uncertain Future of 'Spatial Thinking'”. https://www.citylab.com/life/2014/09/smartphones-and-the-uncertain-future-of-spatial-thinking/379796/.
Adnan Aksu: “ “Spor Sosyal Ortamı” Olarak Stadyumlar.” http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=374&RecID=2719. 2011.
Michel Foucault: “Panopticism”.
Agamben, Giorgio. “3. Bölüm: Kamp.” Kutsal İnsan: Egemen İktidar ve Çıplak Hayat. Ayrıntı Yayınları, 2017.
Berna Turam: “Between State Spaces and Autonomous Places”. Gaining Freedoms: Claiming Space in Istanbul and Berlin. Stanford Uni., 2015.
Deniz Yonucu: “Türkiye'de Bir Yönetim Biçimi Olarak Mekansal Ayrıştırma: Tehlikeli Mahalleler, Olağanüstü Hal ve Militarist Sınır Çizimi / Spatial Segregation as a Technology of Governance in Turkey: Dangerous Neighborhoods, State of Emergency and Militarized Boundary Drawing”. Yeni Istanbul Çalışmaları [New Istanbul Studies] , 2014.
Carole Blair, Greg Dickinson, Brian L. Ott: “Introduction: Rhetoric/Memory/Place.” Places of Public Memory: The Rhetoric of Museums and Memorials. University Alabama Press, 2010. s. 1-56.
Carol Duncan: “The Art Museum as Ritual”. The City Cultures Reader.
Ali Artun: “Mümkün Olmayan Müze”. Mümkün Olmayan Müze: Müzeler Ne Gösteriyor. İletişim Yayınları.
Ozan Çavdar: “Mekân Ve Kolektif Bellek: Sivas Katliamı Ve Madımak Oteli”. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi, 2017,4(1): 237-257.
John Urry, Jonas Larsen: “Places, Buildings and Design.” The Tourist Gaze 3.0. SAGE, 2011.
Canan Dural Tasouji: “Bir Hafıza Mekânı Olarak Müze: Ankara Etnografya Müzesi.” Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 5-6.
Pınar Yurdadön Aslan: “Bellek, Kimlik ve Kiç: Şimdilerde Ankara.” http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=417&RecID=4526.
Erol Demir: “Kamusal Mekân ve İmge: Gençlik Parkı'nın Değişen Anlamı”. Toplum ve Bilim, sayı 94, 2002.
Martin Heidegger: “İnşa etmek, Oturmak, Düşünmek.” Cogito, Sayı 8, Yaz 1996, s. 67-70.
Le Corbusier: Bir Mimarlığa Doğru. YKY, 2017. (seçmeler)
Fredric Jameson: “Mekân politik midir?” http://www.mimarlarodasiankara.org/dosya/dosya25.pdf.
Danış, Didem, and Jean-François Pérouse “Zenginliğin mekânda yeni yansımaları: İstanbul’da güvenlikli siteler.”
Bülent Batuman: Milletin Mimarisi: Yeni İslamcı Ulus İnşasının Kent ve Mekân Siyaseti. Metis Yayınları, 2019. (seçmeler)
Murat Balamir: “Sünger Kent-Dayanıklı Kent.” http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=411&RecID=4256. 2017.
The Domestic Space Reader. “Chapter Two: The Idea of Home.” Chiara Briganti, Kathy Mezei (ed.). (seçmeler)
Elizabeth H. Jones: “Introduction.” Spaces of Belonging: Home: Culture and Identity in 20th Century French Autobiography. Brill, 2007.
Bruce O’Neill: “Introduction.” The Space of Boredom: Homelessness in the Slowing Global Order. Duke Uni. Press, 2017.
Özlem Erdoğdu Erkarslan: “Evsizlik, Yoksulluk ve Yoksunluk.” http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=361&RecID=2066. 2009.
Edward Said: “Sürgün üzerine Düşünceler”. Kış Ruhu. Metis, 2016.
Stephen Graham, Simon Marvin: “The Social and Cultural Life the City”. The City Cultures Reader. Routledge, 2000.
Peter Osborne: “Art Place.” Anywhere or Not At All: Philosophy of Contemporary Art. Verso, 2013.
Agnieszka Gralinska-Toborek: “Street Art and Space”. Aesthetic Energy of the City: Experiencing Urban Art and Space. Wydawnictwo Uniwersytetu Lódzkieg, 2016.
Pamela K. Gilbert: “Sex and the modern city: English studies and the spatial turn.” The Spatial Turn: Interdisciplinary perspectives. Routledge, 2008
Gregory Claeys (ed.). Utopia Reader. NYU, 1999. (seçmeler)
Davina Cooper: “Toward a utopian conceptual attitude”. Everyday Utopias: The conceptual life of promising spaces. Duke University Press, 2014.
Judith Shklar: “The Political Theory of Utopia: From Melancholia to Nostalgia”. The City Cultures Reader. Routledge, 2000.
Ders İçeriğini Yazdır
Teori Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
1 Dersin tanıtımı, giriş
2 Önerme/argüman çalışması
3 Mekânı Düşünmek: Öncüller, Temel Metinler
4 Politik Mekân
5 Yer Kavramı, Yok-Yerler
6 Mekân: Şehir
7 Şehir Manzaraları (Cityscapes)
8 Şehir Manzaraları (Cityscapes)
9 İktidar ve Mekân
10 Hafıza Mekânları
11 Mimari ve Mekâna Yerleşme Tarzları
12 Ev Fikri, İç Mekân, Evsizlik, Sürgün
13 Sanat ve Mekân
14 Ütopya: Yok-Mekân
Uygulama Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
Başarı Notuna Etki Oranları
  Sayı Katkı Payı
Yarıyıl içi çalışmaların başarı notuna katkısı 12 50
Yarıyıl sonu çalışmaların başarı notuna katkısı 1 50
Toplam 13 100
Yarıyıl İçi Çalışmaları
  Sayı Katkı Payı
Dönem Ödevi / Projesi 1 50
Diğer 12 50
Toplam 13 100
Numara Program Yeterlilikleri Puan
1 2 3 4 5
Etkinlikler Sayı Süre Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Çalışma Süresi 13 2 26
Dönem Ödevi / Projesi 1 20 20
Diğer 12 3 36
Toplam İş Yükü 124
Toplam İş Yükü / 25 4,96
Dersin AKTS Kredisi 5
Scroll to Top