Sosyoloji Lisans Programı

Çevre Sosyolojisi(SOC419)

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS
SOC419 Çevre Sosyolojisi 7 3 0 0 3 6
Ön Koşul
Derse Kabul Koşulları
Dersin Dili Fransızca
Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans
Dersi Veren(ler) Melis ECE melisece@gmail.com (Email)
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dersin amaci ogrencileri gunumuzdeki cevre sorun, tartisma ve politikalarini cok disiplinli bir cerceveden okumaya ve dusunmeye yonlerdirmektir.

This course has the aim of encouraging students to examine nature-society relations and current environmental issues from an interdisciplinary and critical perspective.
İçerik Ders, sosyoloji ve antropoloji basta olmak uzere, felsefe, tarih, cografya, siyaset bilimi gibi bir cok disiplinden beslenen cevre ve toplum iliskilerine dair tartismalari ornekleyen okumalardan olusmaktadir.

The course covers literature exploring all aspects of environment-society relationships, through texts selected from philosophy, anthropology, sociology, history, political science and science studies.
Dersin Öğrenme Çıktıları Ogrenciler bu derste, doga ve cevrenin degisik boyutlarina sosyal bilimler acisindan yaklasmayi ve cevresel sorulari elestirel bir gozle degerlendirme aliskanligi kazanacaktir.

The outcome of this class will be to help students acquire a familiarity with current environmental issues and their dynamics. Following this class, the students will also be able to approach environment-society relations from an interdisciplinary and critical perspective, and they will become conversant in academic as well as policy language concerning the environment-society relations.
Öğretim Yöntemleri Bu derste ogrenci odakli ogretim yontemi kullanilmaktadir. Derste ogrenciler, sunum yaparak, ders konulari hakkinda yorumlar yazarak ve sinifta tartisarak, aktif olarak bilgi uretme aliskanligi edinemektedir.

This course is using a student-centered pedagogy. Through presentations, opinion pieces and class debate, students become not only receptors but producers of knowledge.
Kaynaklar
Ders İçeriğini Yazdır
Teori Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
Uygulama Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
Başarı Notuna Etki Oranları
  Sayı Katkı Payı
Yarıyıl içi çalışmaların başarı notuna katkısı 0 0
Yarıyıl sonu çalışmaların başarı notuna katkısı 0 0
Toplam 0 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları
  Sayı Katkı Payı
Ödevler 0 0
Sunum 0 0
Arasınavlar (Hazırlık Süresi Dahil) 0 0
Proje 0 0
Laboratuar 0 0
Diğer Uygulamalar 0 0
Kısa Sınavlar 0 0
Dönem Ödevi / Projesi 0 0
Portfolyo Çalışmaları 0 0
Raporlar 0 0
Öğrenme Günlükleri 0 0
Bitirme Tezi/Projesi 0 0
Seminer 0 0
Diğer 0 0
Toplam 0 0
Numara Program Yeterlilikleri Puan
1 2 3 4 5
1 Mezun olan öğrenci hem sosyolojide hem de ilgili sosyal bilim alanlarındaki kuramsal perspektifleri tanımlayabilir ve değerlendirebilir.
2 Mezun olan öğrenci temel kuramsal çözümlemeleri ve sosyolojik kavramları kendi araştırma alanında kullanabilir.
3 Mezun olan öğrenci sosyolojik perspektif ve akıl yürütmeyi, toplumsal ve tarihsel olgulara eklemleyebilir; toplumsal ve tarihsel meseleleri sosyolojik bir gözle yorumlayabilir.
4 Mezun olan öğrenci sosyoloji ve ilgili araştırma alanlarındaki klasik ve çağdaş araştırmaları ve bilgi üretimini takip edebilir ve değerlendirebilir.
5 Mezun olan öğrenci sosyolojik bir araştırmayı uygun kuramsal çatı ve ampirik yöntemlerle tasarlayabilir ve yürütebilir.
6 Mezun olan öğrenci araştırma sorularıyla ampirik bulguları ilişkilendiren yazılı bir araştırma raporu üretebilir.
7 Mezun olan öğrenci hem niteliksel hem niceliksel yöntemleri uygun şekilde kullanabilir.
8 Mezun olan öğrenci veri işlemek ve çözümlemek için gerekli istatistik yazılım programlarından uygun şekilde faydalanabilir.
9 Mezun olan öğrenci sosyoloji ve ilgili alanlardaki kuramsal ve ampirik bilgi üretimini eleştirel bir şekilde değerlendirebilir.
10 Mezun olan öğrenci Türkçe, Fransızca ve İngilizce’de yapılan bilimsel üretimi takip edebilir.
11 Mezun olan öğrenci sosyolojiyi geniş bir sosyal bilim çerçevesiyle bütünleştiren disiplinlerarası ve karşılaştırmalı bir bakış açısı geliştirebilir.
12 Mezun olan öğrenci Türkiye’nin tarihini ve modernleşmesini sosyolojik sonuçları itibarıyla ve dünya tarihi çerçevesinde yorumlayabilir.
13 Mezun olan öğrenci toplumsal eşitsizliklerin ve ayrımcılıkların neden olduğu sorunlara olası çözümler üretmek için siyasal ve toplumsal süreçlere müdahil olabilir.
14 Mezun olan öğrenci sosyolog olarak olduğu gibi, araştırmacı olarak da konumu hakkında düşünümsel bir bakış açısı geliştirebilir.
Etkinlikler Sayı Süre Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Çalışma Süresi 10 5 50
Sunum 1 20 20
Arasınavlar (Hazırlık Süresi Dahil) 2 10 20
Toplam İş Yükü 132
Toplam İş Yükü / 25 5,28
Dersin AKTS Kredisi 5
Scroll to Top