İşletme Lisans Programı

Maliyet Muhasebesi(G231)

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS
G231 Maliyet Muhasebesi 3 3 0 0 3 5
Ön Koşul G132
Derse Kabul Koşulları G132
Dersin Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Dersin Düzeyi Lisans
Dersi Veren(ler) Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU rhacirustemoglu@gsu.edu.tr (Email) Destan Halit AKBULUT dhakbulut@gsu.edu.tr (Email)
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Üretim işletmelerinde kullanılan maliyet hesaplama teknikleri ve maliyet sistemleri konusunda öğrencileri bilgilendirmek
İçerik - Temel Kavramlar ve Maliyet Muhasebesinin Amaçları
- Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri
- Direkt İşçilik Giderleri
- Genel Üretim Giderleri
- Toplam ve Birim Maliyetin Hesaplanması
- Tekdüzen Muhasebe Sistemine Göre Maliyet Muhasebesi Kayıtları
- Dönem Giderleri, Satışların Maliyeti Tablosu ve Gelir Tablosu
- Tam Maliyet, Değişken Maliyet, Normal Maliyet
- Sipariş Maliyet Yöntemi
- Safha Maliyet Yöntemi
- Standart Maliyet Yöntemi
- Ortak Ürünler ve Yan Ürünlerin Maliyetlendirilmesi
- Maliyet Bilgilerinin Karar Alma Süreçlerinde Kullanımı
Dersin Öğrenme Çıktıları Dersi başarıyla tamamlayan öğrenci,
1. Maliyet muhasebesine ilişkin temel kavramları bilmeli ve sentezleyebilmelidir.
2. Bir işletmenin maliyet muhasebesi sistemlerini tanımlayabilmeli ve analiz edebilmelidir.
3. Üretim işletmelerinde maliyetlerin defterlere nasıl kaydedildiğini ve finansal tablolarda nasıl raporlandığını bilmelidir.
4. Üretim işletmelerinde mamul maliyeti hesaplanırken uygulanan teknikleri kavrayabilmeli ve maliyet azaltma stratejilerini uygulayabilmelidir.
5. Maliyet bilgilerini yönetsel karar alma süreçlerinde kullanabilmeli ve maliyet stratejileri oluşturabilmelidir.
Öğretim Yöntemleri
Kaynaklar * Maliyet Muhasebesi-Prof. Dr. Rüstem Hacırüstemoğlu
* Cost Accounting-Polimeni, Ralph S.; Fabozzi, Frank J.; Adelberg, Arthur H.
* Cost Accounting: A Managerial Emphasis- Charles T. Horngren, George Foster, Srikant M. Datar
Ders İçeriğini Yazdır
Teori Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
1 Temel Kavramlar ve Maliyet Muhasebesinin Amaçları
2 Üretim Maliyetleri-Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri
3 Üretim Maliyetleri-Direkt İşçilik Giderleri
4 Üretim Maliyetleri-Genel Üretim Giderleri
5 Üretim Maliyetleri-Genel Üretim Giderleri
6 Toplam ve Birim Maliyetin Hesaplanması
7 Tekdüzen Muhasebe Sistemine Göre Maliyet Muhasebesi Kayıtları
8 Dönem Giderleri, Satışların Maliyeti Tablosu ve Gelir Tablosu
9 Maliyet Yöntemleri-Tam Maliyet, Değişken Maliyet, Normal Maliyet
10 Maliyet Yöntemleri-Sipariş Maliyet Yöntemi
11 Maliyet Yöntemleri-Safha Maliyet Yöntemi
12 Maliyet Yöntemleri-Standart Maliyet Yöntemi
13 Ortak Ürünler ve Yan Ürünlerin Maliyetlendirilmesi
14 Maliyet Bilgilerinin Karar Alma Süreçlerinde Kullanımı
Uygulama Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
Başarı Notuna Etki Oranları
  Sayı Katkı Payı
Yarıyıl içi çalışmaların başarı notuna katkısı 1 40
Yarıyıl sonu çalışmaların başarı notuna katkısı 1 60
Toplam 2 100
Yarıyıl İçi Çalışmaları
  Sayı Katkı Payı
Ödevler 0 0
Sunum 0 0
Arasınavlar (Hazırlık Süresi Dahil) 1 40
Proje 0 0
Laboratuar 0 0
Diğer Uygulamalar 0 0
Kısa Sınavlar 0 0
Dönem Ödevi / Projesi 0 0
Portfolyo Çalışmaları 0 0
Raporlar 0 0
Öğrenme Günlükleri 0 0
Bitirme Tezi/Projesi 0 0
Seminer 0 0
Diğer 0 0
Toplam 1 40
Numara Program Yeterlilikleri Puan
1 2 3 4 5
1 İşletmelerin üretim yönetimi ve pazarlama, yönetim, muhasebe ve finans fonksiyonlarına ilişkin ileri düzeyde bilgi birikimi; bu bilgi birikimini uygulama becerisi. X
2 İş hayatı ile ilgili hukuk, ekonomi, sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji ve sayısal yöntemler gibi bilimsel alanlar hakkında temel kavramsal bilgi birikimi. X
3 Takımlarda etkin bir biçimde çalışma becerisi; alanına ilişkin sahip olduğu bilgileri ekip arkadaşlarına aktarma becerisi. X
4 Alanına ilişkin sahip olduğu bilgileri kullanarak elindeki verileri analiz etme, yorumlama, karşılaşılan sorunları tanımlama ve bunlara uygun çözüm önerileri getirme, gerektiğinde bilimsel bir şekilde bu önerileri savunma becerisi. X
5 Pazar ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ve riskleri hesaplayarak görev aldığı işletme veya kurumun amaç ve hedeflerini belirleme yetkinliği; girişimcilikte bulunma ve bir işletmeyi kurup yönetme becerisi. X
6 Mesleki bilgi ve becerisini sürekli güncelleme bilinci; değişime ve yeniliğe uyum sağlama becerisi; sahip olduğu bilgileri eleştirel olarak değerlendirme becerisi. X
7 İş hayatı için gerekli bilgi-iletişim teknolojileri hakkında temel bilgi; temel ofis programlarını ileri düzeyde kullanma becerisi; verileri bilgisayar ortamında işleme ve raporlama becerisi. X
8 İngilizce ve Fransızca dillerinde, alanındaki güncel bilgileri izleme ve paydaşlarla yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi.
9 Rekabet ve pazar dinamiklerini, örgütsel ve küresel faktörleri ve bilimsel yöntemleri göz önünde bulundurarak araştırma ve çalışmalar yapma becerisi; projelere katkı sağlama, projelerde sorumluluk üstlenme, yenilikçi ve etkin kararlar alma yetkinliği. X
10 Diğer sosyal bilimler alanları ile de ilişki kurarak yönetsel sorunlara yaratıcı çözümler üretecek stratejiler geliştirme ve sorumluluk alma becerisi. X
11 İş hayatında etik değerler çerçevesinde karar alma ve hareket etme bilinci. X
12 Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri (sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kültürel değerler, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, vb.) ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. X
Etkinlikler Sayı Süre Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Çalışma Süresi 12 3 36
Ödevler 10 2 20
Arasınavlar (Hazırlık Süresi Dahil) 1 9 9
Yarıyıl Sonu Sınavı (Hazırlık Süresi Dahil) 1 14 14
Toplam İş Yükü 121
Toplam İş Yükü / 25 4,84
Dersin AKTS Kredisi 5
Scroll to Top