Perakende Yönetimi(G444)
Ders Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Teori | Uygulama | Lab | Kredisi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
G444 | Perakende Yönetimi | 8 | 3 | 0 | 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul | G342 |
Derse Kabul Koşulları | G342 |
Dersin Dili | Türkçe |
Türü | Seçmeli |
Dersin Düzeyi | Lisans |
Dersi Veren(ler) | Ulun AKTURAN uakturan@gsu.edu.tr (Email) |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders perakende yönetiminin temel kavramlarını, ilke ve stratejilerini öğretmeyi amaçlamaktadır. |
İçerik |
1. Hafta: Perakendecilikte temel kavramlar 2. Hafta: Perakende türleri 3. Hafta: Perakende türleri 4. Hafta: Perakende tüketim yönetimi 5. Hafta: Perakendecilikte pazar stratejileri 6. Hafta: Lokasyon stratejileri 7. Hafta: Yer seçimi stratejileri 8. Hafta: Vize 9. Hafta: Bilgi sistemleri ve tedarik zinciri yönetimi. Perakendecilikte örgüt yapısı ve insan kaynakları yönetimi 10. Hafta: Müşteri ilişkileri yönetimi. Ürün yönetimi 11. Hafta: Fiyatlandırma stratejileri 12. Hafta: Perakende iletişim karması politikaları 13. Hafta: Mağaza yönetimi 14. Hafta: Mağaza dizaynı prensipleri. Müşteri hizmetleri |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
1. Perakende yönetimine ilişkin temel kavramları bilmeli ve sentezleyebilmelidir. 2. Perakendecilikte rekabet stratejileri geliştirebilmelidir. 3. Perakendecilikte ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma politikaları geliştirebilmelidir. 4. Lokasyon analizi yapabilmelidir. 5. Müşteri ilişkileri yönetimine ilişkin analizler yapabilmelidir. |
Öğretim Yöntemleri | |
Kaynaklar |
? Levy, Micheal ve Weitz, Barton A. (2004), Retailing Management, McGraw Hill Inc. New York. (Ders Kitabı) ? Karfft, Manfred, Manrala, Murali K. (editors), (2006), Retailing in the 21st Century: Current and Future Trends, Springer, New York. • Varley R. ve Rafiq M., (2004) Principles of Retail Management, Palgrave Macmillan, UK ? Tek, Ö.B. ve Orel, D.F. (2006), Perakende Pazarlama Yönetimi, 2. Baskı, Birleşik Matbaacılık, İzmir |
Teori Konu Başlıkları
Hafta | Konu Başlıkları |
---|---|
1 | Perakendecilikte temel kavramlar |
2 | Perakende türleri |
3 | Perakende türleri |
4 | Perakende tüketim yönetimi |
5 | Perakendecilikte pazar stratejileri |
6 | Lokasyon stratejileri |
7 | Yer seçimi stratejileri |
8 | Ara sınav |
9 | Bilgi sistemleri ve tedarik zinciri yönetimi. Perakendecilikte örgüt yapısı ve insan kaynakları yönetimi |
10 | Müşteri ilişkileri yönetimi. Ürün yönetimi |
11 | Fiyatlandırma stratejileri |
12 | Perakende iletişim karması politikaları |
13 | Mağaza yönetimi |
14 | Mağaza dizaynı prensipleri. Müşteri hizmetleri |
Uygulama Konu Başlıkları
Hafta | Konu Başlıkları |
---|
Başarı Notuna Etki Oranları
Sayı | Katkı Payı | |
---|---|---|
Yarıyıl içi çalışmaların başarı notuna katkısı | 1 | 50 |
Yarıyıl sonu çalışmaların başarı notuna katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 2 | 100 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları
Sayı | Katkı Payı | |
---|---|---|
Ödevler | 1 | 20 |
Sunum | 0 | 0 |
Arasınavlar (Hazırlık Süresi Dahil) | 1 | 30 |
Proje | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Diğer Uygulamalar | 0 | 0 |
Kısa Sınavlar | 0 | 0 |
Dönem Ödevi / Projesi | 0 | 0 |
Portfolyo Çalışmaları | 0 | 0 |
Raporlar | 0 | 0 |
Öğrenme Günlükleri | 0 | 0 |
Bitirme Tezi/Projesi | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 |
Toplam | 2 | 50 |
Numara | Program Yeterlilikleri | Puan | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | İşletmelerin üretim yönetimi ve pazarlama, yönetim, muhasebe ve finans fonksiyonlarına ilişkin ileri düzeyde bilgi birikimi; bu bilgi birikimini uygulama becerisi. | X | ||||
2 | İş hayatı ile ilgili hukuk, ekonomi, sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji ve sayısal yöntemler gibi bilimsel alanlar hakkında temel kavramsal bilgi birikimi. | X | ||||
3 | Takımlarda etkin bir biçimde çalışma becerisi; alanına ilişkin sahip olduğu bilgileri ekip arkadaşlarına aktarma becerisi. | X | ||||
4 | Alanına ilişkin sahip olduğu bilgileri kullanarak elindeki verileri analiz etme, yorumlama, karşılaşılan sorunları tanımlama ve bunlara uygun çözüm önerileri getirme, gerektiğinde bilimsel bir şekilde bu önerileri savunma becerisi. | X | ||||
5 | Pazar ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ve riskleri hesaplayarak görev aldığı işletme veya kurumun amaç ve hedeflerini belirleme yetkinliği; girişimcilikte bulunma ve bir işletmeyi kurup yönetme becerisi. | X | ||||
6 | Mesleki bilgi ve becerisini sürekli güncelleme bilinci; değişime ve yeniliğe uyum sağlama becerisi; sahip olduğu bilgileri eleştirel olarak değerlendirme becerisi. | X | ||||
7 | İş hayatı için gerekli bilgi-iletişim teknolojileri hakkında temel bilgi; temel ofis programlarını ileri düzeyde kullanma becerisi; verileri bilgisayar ortamında işleme ve raporlama becerisi. | X | ||||
8 | İngilizce ve Fransızca dillerinde, alanındaki güncel bilgileri izleme ve paydaşlarla yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi. | X | ||||
9 | Rekabet ve pazar dinamiklerini, örgütsel ve küresel faktörleri ve bilimsel yöntemleri göz önünde bulundurarak araştırma ve çalışmalar yapma becerisi; projelere katkı sağlama, projelerde sorumluluk üstlenme, yenilikçi ve etkin kararlar alma yetkinliği. | X | ||||
10 | Diğer sosyal bilimler alanları ile de ilişki kurarak yönetsel sorunlara yaratıcı çözümler üretecek stratejiler geliştirme ve sorumluluk alma becerisi. | X | ||||
11 | İş hayatında etik değerler çerçevesinde karar alma ve hareket etme bilinci. | X | ||||
12 | Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri (sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kültürel değerler, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, vb.) ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | X |
Etkinlikler | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma Süresi | 12 | 3 | 36 |
Ödevler | 1 | 15 | 15 |
Arasınavlar (Hazırlık Süresi Dahil) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl Sonu Sınavı (Hazırlık Süresi Dahil) | 1 | 17 | 17 |
Toplam İş Yükü | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 25 | 5,00 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |