Hukuk Lisans Programı

Rekabet Hukuku(HUK446)

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS
HUK446 Rekabet Hukuku 8 2 0 0 2 1
Ön Koşul
Derse Kabul Koşulları
Dersin Dili Türkçe
Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans
Dersi Veren(ler) Sinan Hüdai YÜKSEL syuksel@gsu.edu.tr (Email)
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Rekabet Hukuku, giderek gelişen ve Özel Hukukun tüm kesitlerini etkileyen dinamik bir hukuk alanıdır. Dersin amacı, Özel Hukuk'la da Kamu Hukuku'yla da ilgilenecek olan hukukçu adaylarına, rekabet sisteminin işxleyişini, bu sisteme özgü karma karakterli hukuki düzenlemelerin nasıl uygulandığını aktarmaktadır. Bu amaca yönelik olarak, Rekabet Hukuku'nun çexitli hukuki mekanizmalarının yanısıra, çeşitli hukuk disiplinleriyle olan ilişkileri üzerinde de durulmaktadır.
İçerik Rekabet Hukuku'nun temel kavramları, teşebbüs, pazar, rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar kuramı, dikey anlaşmalar, uyumlu eylemler, hakim durumun kötüye kullanılması, yoğunlaşmalar ve tazminatlara özgü özel hukuki rejim.
Dersin Öğrenme Çıktıları Öğrenciye aktarılmak istenen Rekabet Hukuku konsepti, hukukun herhangi bir alanında somut bir hukuki sorunu ele alan hukukçunun, Rekabet Hukuku'na özgü dinamikleri gözönünde bulundurmasını temin etmektir. Özellikle Özel Hukuk alanında çalışacak olan hukukçunun, sözleşmelerin Rekabet Hukuku'na özgü hukuki etkilerini ve ekonomik haksız fiile ilişkin hukuka aykırılık unsurunu iyi analiz edebilmesi için Rekabet Hukuku'na özgü temel konsepte duyduğu gereksinimin karşılanması hedeflenmektedir.
Öğretim Yöntemleri Teorik anlatım, Avrupa Komisyonu ve Rekabet Kurulu kararalrı ile desteklenmektedir.
Kaynaklar Richard Wish, Competition Law, 5th edition, 2009, UK; Guven Pelin Rekabet Hukuku, Ankara 2008, Yılmaz Aslan, Rekabet Hukuku, 6. Bası, Ankara 2017.
Ders İçeriğini Yazdır
Teori Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
Uygulama Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
Başarı Notuna Etki Oranları
  Sayı Katkı Payı
Toplam 0 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları
  Sayı Katkı Payı
Toplam 0 0
Numara Program Yeterlilikleri Puan
1 2 3 4 5
Etkinlikler Sayı Süre Toplam İş Yükü
Toplam İş Yükü 0
Toplam İş Yükü / 25 0,00
Dersin AKTS Kredisi 0
Scroll to Top