Siyaset Bilimi Lisans Programı

Siyaset Bilimi Alanında Özel Konular II(SP412)

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS
SP412 Siyaset Bilimi Alanında Özel Konular II 6 6 0 0 3 6
Ön Koşul
Derse Kabul Koşulları
Dersin Dili Fransızca
Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans
Dersi Veren(ler) Cemil YILDIZCAN cemilyildizcan@gmail.com (Email)
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu akademik yılda "Dayanışma ekonomileri ve alternatif coğrafyalar" teması etrafında gerçekleştirilecek bu ders, özellikle 2008 küresel ekonomi krizi ile sosyal bilimler alanındaki çalışmaların giderek daha fazla ilgisini çeken bir toplumsal olgu olan sosyal dayanışma ekonomilerini daha derinlikli bir biçimde kavramayı ve tartışmayı amaçlamaktadır. İlgili bilimsel literatürde birbirinden çok farklı düşünce ve pratikleri temsil eden, oldukça çeşitli ve heterojen sosyal mekanizma ve örgütsel yapıları ifade etmek için kullanılan sosyal dayanışma ekonomileri kavramı ders boyunca kuramsal olduğu kadar Türkiye’de gözlemlenen somut örnekler bağlamında ele alınacaktır
İçerik Siyaset Biliminde Özel Konular II: Dayanışma ekonomileri ve alternatif coğrafyalar

Dünya genelinde farklı toplum ve toplulukların karşılaştıkları sosyo-ekonomik sorunlar karşısında piyasa dinamiklerine dayalı neoliberal çözümlerin geçtiğimiz yıllardaki başarısızlığı neoliberal politika ve uygulamalara karşı giderek derinleşen bir güven kaybını tetikledi. Bu ders, bu güven kaybına eş zamanlı olarak giderek önemi artan bir toplumsal olgu haline gelen sosyal dayanışma ekonomilerini konu ediniyor.
Kapitalizm içinde ona rağmen ve ona karşı gelişen pratikleri incelemeyi öneren bu derste günümüz kapitalist toplumlarında ekonomik ve politik alanın görünürdeki ayrılığının ötesine geçerek kapitalist üretim ilişkilerinin belirleyiciliğine karşın ekonominin sabit ve türdeş bir alan olmadığını farklı yapı, pratik ve ilişkileri barındırdığını tartışmak amaçlanmaktadır. Bunu yaparken, mekan ve mekânsal ilişkiler de toplumsal değişim ve toplumsal yeniden üretim süreçleri ile ilişkisi içerisinde yeniden ele alınacaktır. Mekanın siyasal bir kategori olduğu tespitinden hareketle onun toplumsal olarak nasıl inşa edildiği, verili bir toplumdaki sınıf ve iktidar ilişkilerinin nasıl mekâna kayıtlı olduğu ve mekânsal stratejilerin verili güç ilişkilerini yeniden belirleyerek nasıl bir toplumsal değişim yarattığı tartışılacaktır.
Dersin Öğrenme Çıktıları Ekonominin tek biçimli ve türdeş bir alan olmadığı konusunda bilinç yaratmak.
Farklı kavramsal çerçeveler ve terminolojilerden yararlanarak alternatif ekonomiler ve ekonomik çeşitlilikler üzerine derinlemesine bir kavrayış geliştirmek.
Kapitalist toplumun dayandığı prensip, ilke ve mekanizmaları dışında toplumsal yaşamın farklı alanlarında, farklı örgütsel biçimlerde ve ölçeklerde, gönüllülük, karşılıklılık, toplumsal kapsayıcılık, demokrasi, adalet, ekolojik sürdürülebilirlik ve benzeri konular üzerinde farklılaşmış vurgularla ortaya çıkan girişimler ve onların oynadığı sosyo-politik rol hakkında bir farkındalık geliştirmek.
Ekonomik, toplumsal ve ekolojik adalet hakkında bir bilinç oluşturmak.
Sosyo-mekansal ilişkilerin mevcut eşitsizlikler üzerindeki belirleyiciliğine ve aynı anda daha eşit ve adil topluluklar oluşturma potansiyeline dair bir kavrayış yaratmak.
Öğretim Yöntemleri Dersi verenin klasik anlatıcı konumunda olduğu seanslar dersin küçük bir parçasını oluşturacaktır. Dersin katılımcılarının tüm dönem boyunca aktif olarak derse katılması beklenmektedir. Dönem boyunca tartışılacak başlıklarda dersin katılımcılarının düzenli sözlü ve yazılı katkılar sunması talep edilecektir. Derste grup çalışmaları ve kısa saha çalışmalarına yer verilecektir.
Dersin değerlendirme yöntemi klasik sınav ve ödev formatında olmayacak dönem boyunca tartışmalara ve ortak çalışmalara düzenli katılım ve dönem sonu kolektif sınıf çalışmasına katkı üzerinden şekillenecektir. Ders boyunca dersi verenin katılımıyla ortaklaşa üretilecek araştırma temelli bilimsel ama nispeten kısa yazılı materyaller ve diğer görsel işitsel unsurlar dersin ana teması etrafında oluşturulacak blogta toplanacak ve katkı sahipleri arasından onay verenlerinkiler kendi isimleri ile diğerleri anonim olarak paylaşılacaktır.
Kaynaklar Albo, G. (2021). Postcapitalism: Alternatives or Detours?. Beyond Digital Capitalism: New Ways of Living: Socialist Register 2021, 310-330.
Aykac, A. (2018). Dayanışma Ekonomileri: Üretim ve Bölüşüme Alternatif Yaklaşımlar. Metis Yayınları.
Gibson-Graham, J.K. (2006). A Postcapitalist Politics. University of Minnesota Press, Minneapolis-London.
Işıl, Ö. S., Değirmenci, S. (2020). Yaşamı Örgütleyen Deneyimler. Kadınlar Dayanışma Ekonomilerini ve Kooperatifleri Tartışıyor Notabene Yayınları, İstanbul.
Laville, J.-L (2006). Solidarité / Économie solidaire. In Dictionnaire de l’autre économie Laville, J.-L. & Cattani, A. D. (eds.) (pp. 609-618 / 303-312). Collection Folio actuel (n° 123), Gallimard, Paris.
Laville, J.-L. (2010). The solidarity economy: an international movement. RCCS Annual Review, [Online], 2 | 2010. URL : http://journals.openedition.org/rccsar/202.
Nizam, D. (2021). Yeni Nesil Kooperatifler. Topluluk, Aidiyet ve Yer-Temellilik, Oğlak Yayıncılık, İstanbul.
Öngel, S., Yıldırım, U. D. (2019). Krize Karşı Kooperatifler: Deneyimler, Tartışmalar, Alternatifler, Notabene Yayınları, İstanbul.
Pickerill, J. (2021). Hopefulness for transformative grassroots change. Environmental Policy and Governance, 31(3), 249-251.
Polanyi, K. [1957] (1992). The Economy as an Instituted Process. In The Sociology of Economic Life. Granovetter, M. & Swedberg, H. W. Pearson (eds), (pp. 29–51). Westview Press, Boulder, CO.
Sayer, A. (1985). The difference that space makes. In Social relations and spatial structures (pp. 49-66). Palgrave, London.
The Community Economics Collective (2001). Imagining and Enacting Non-Capitalist Futures. Socialist Review, 28(3 & 4): 93-135.
Urry, J. (1985). Social relations, space and time. In Social relations and spatial structures (pp. 20-48). Palgrave, London
Wright, E.O. (2010). Envisioning Real Utopias. Verso, London.
Yıldırım, U. D., Öngel, S. (2021). Şirketlerden Kooperatiflere, Rekabetten Dayanışmaya: Tartışmalar, Deneyimler. Notabene Yayınları, İstanbul.
Ders İçeriğini Yazdır
Teori Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
Uygulama Konu Başlıkları
Hafta Konu Başlıkları
Başarı Notuna Etki Oranları
  Sayı Katkı Payı
Toplam 0 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları
  Sayı Katkı Payı
Toplam 0 0
Numara Program Yeterlilikleri Puan
1 2 3 4 5
Etkinlikler Sayı Süre Toplam İş Yükü
Toplam İş Yükü 0
Toplam İş Yükü / 25 0,00
Dersin AKTS Kredisi 0
Scroll to Top